Ontdek het huis van de toekomst Vervoer

Een module over warmte en isolatie

Levels

Alle vijf hoofdstukken van deze module worden afgesloten met een level. In dit level wordt alle kennis uit het bijbehorende hoofdstuk getest en kun je zelf meteen je kennis in de praktijk brengen. Hieronder is een overzicht van de vijf levels weergegeven.

Level 1: Enkele muur

Test je basiskennis. Hoe wordt de warmtestroom beïnvloed door de dikte van de laag, de isolatiewaarde van de laag en het temperatuurverschil over de laag? Waarom wordt er niet veel meer isolatiemateriaal gebruikt? En lukt het jou om een grote warmtestroom van buiten naar binnen te krijgen?

Level1
Start Level 1 of neem eerst Hoofdstuk 1 door

Level 2: Spouwmuur

Hoe zal de warmte stromen door een spouwmuur? En hoe verdeelt de temperatuur zich over de verschillende lagen? In dit level kun je je eigen spouwmuur bouwen en ontdek je wat het effect van spouwmuurisolatie is.

Level2
Start Level 2 of neem eerst Hoofdstuk 2 door

Level 3: Terugverdientijd

Als geld geen rol zou spelen, is het heel makkelijk om een woning extreem goed te isoleren. In de praktijk is het echter belangrijk dat een investering in isolatie rendabel is. Wanneer is een investering in isolatie rendabel? Hoe kan je de terugverdientijd berekenen? En wanneer heeft het geen zin om een investering te doen? In dit level leer je hier alles over.

Level3
Start Level 3 of neem eerst Hoofdstuk 3 door

Level 4: Modelwoning

Hoeveel warmte stroomt er door je ramen? Wat is het effect van een slimme thermostaat? Waarom zijn oude huizen zo slecht geïsoleerd? En in hoeverre heeft klimaatverandering een positief effect op je energierekening? In dit level kun je zelf een woning ontwerpen en ontdek je wat de bijbehorende warmtestromen zijn.

Level4
Start Level 4 of neem eerst Hoofdstuk 4 door

Level 5: Impact

Waar liggen in Nederland de grooste mogelijkheden op het gebied van isolatie? Hoeveel geld kan er in Nederland bespaard worden en hoe kunnen installateurs en bouwkundigen hier optimaal gebruik van maken? Hoe groot kan de impact op het milieu zijn als naast huishoudens ook de gebouwen-sector beter wordt geïsoleerd? In dit level zoom je uit en bekijk je de impact van isolatie op heel Nederland.

Level5
Start Level 5 of neem eerst Hoofdstuk 5 door